Kurděje

Kurděje

Popis

Onemocnění způsobované nedostatečným příjmem vitaminu C v potravě. Ve vyspělých zemích je dnes relativně vzácné, neboť příjem čerstvého ovoce a zeleniny jako hlavního dodavatele vitamínu C je zde dostatečný. Zásoba tohoto vitamínu v organismu poskytuje ochranu proti kurdějím na dobu zhruba tří měsíců. Příčiny a příznaky Nedostatečný příjem vitamínu C narušuje v těle normální produkci kolagenu, což je bílkovina pojivové tkáně (tkáně obklopující jednotlivé tělesné struktury a držící je pohromadě). Produkce kolagenu pokračuje i při kurdějích, vznikající kolagen je však nestabilní, což způsobuje oslabení nejdrobnějších krevních cév a zhoršení procesů hojení. Kdekoli v organismu může také dojít k hemoragii (krvácení), nejzřetelnější je pod kůží, kde následně vznikají četné podlitiny. Časté je rovněž krvácení z dásní a vypadávání zubů, jakož i krvácení do svalů a kloubů spojené s bolestí. Kurděje mají obzvláště těžký průběh u dětských pacientů, neboť krvácení do membrán kryjících dlouhé kosti může způsobit až oddělení obou jejich rostoucích konců a zpomalení či zastavení růstu. Někdy dochází též k fatálnímu krvácení do mozku a jeho okolí. Kurděje se často pojí s dalšími vitamínovými deficiencemi a někdy také s anémií. Léčba Již relativně nízká spotřeba čerstvé zeleniny a ovoce zajišťuje zdravému organismu dostatek vitamínu C. Samotná léčba spočívá v aplikaci velkých dávek vitamínu C. Během 24 hodin se tak krvácení zastaví, bolesti kostí a svalů brzy zmizí a obnoví se schopnost hojení. Byliny mající vliv Potočnice lékařská